بازاریابی دیجیتال چیست ؟
اینجا بخوانید پاسخ به سوال بازاریابی دیجیتال چیست ؟ ؛ در قرن 21 با توجه به تغییرات شیوههای مصرف رسانه توسط مردم، اهمیت بیشتری پیدا کرده است. این نوع بازاریابی از ابزارها و استراتژیهای خاصی بهره میبرد که برای موفقیت در آن باید تسلط کامل پیدا کرد.
بازاریابی دیجیتال چیست ؟
بازاریابی دیجیتال استفاده از وبسایتها، اپلیکیشنها، دستگاههای موبایل، رسانههای اجتماعی، موتورهای جستجو و دیگر ابزارهای دیجیتال برای تبلیغ و فروش محصولات و خدمات است.
بازاریابی دیجیتال بسیاری از اصول مشابه با بازاریابی سنتی را شامل میشود و اغلب بهعنوان روشی اضافی برای شرکتها در جهت دسترسی به مصرفکنندگان و درک رفتار آنها در نظر گرفته میشود. شرکتها معمولاً در استراتژیهای خود از ترکیب تکنیکهای بازاریابی سنتی و دیجیتال استفاده میکنند. با این حال، بازاریابی دیجیتال چالشهای خاص خود را نیز به همراه دارد. بازاریابی دیجیتال با گسترش استفاده از اینترنت در دهه ۱۹۹۰ محبوبیت پیدا کرد.
نکات کلیدی
بازاریابی دیجیتال از کانالهایی مانند وبسایتها، دستگاههای موبایل و پلتفرمهای رسانه اجتماعی برای تبلیغ محصولات و خدمات استفاده میکند.
بازاریابان دیجیتال ابزارهای متعددی برای اندازهگیری اثربخشی کمپینهای خود در اختیار دارند.
یکی از بزرگترین چالشهایی که بازاریابان دیجیتال با آن روبرو هستند، این است که چگونه میتوانند در دنیایی که با تبلیغات دیجیتال و حواسپرتیهای دیگر اشباع شده است، خود را متمایز کنند.
بازاریابی دیجیتال چگونه کار میکند؟
بازاریابی شامل طیف گستردهای از تکنیکها و رسانههایی است که شرکتها میتوانند از آنها برای تبلیغ محصولات و خدمات خود به مصرفکنندگان بالقوه و افزایش سهم بازار استفاده کنند. برای موفقیت در این زمینه، ترکیبی از مهارتهای تبلیغات و فروش مورد نیاز است. بازاریابان حرفهای این وظایف را یا به صورت داخلی در شرکتها انجام میدهند یا در آژانسهای بازاریابی که به مشتریان مختلف خدمات ارائه میکنند.
شرکتها در گذشته تمرکز خود را بر بازاریابی از طریق چاپ، تلویزیون و رادیو قرار داده بودند، زیرا این گزینهها تنها ابزارهای موجود بودند. اگرچه این روشها همچنان وجود دارند، اینترنت راه جدیدی برای دستیابی به مصرفکنندگان فراهم کرد و به ظهور بازاریابی دیجیتال انجامید.
فناوریها و روندهای جدید شرکتها را مجبور کردند استراتژیهای بازاریابی خود را تغییر داده و بودجههای خود را بازنگری کنند. ایمیل در روزهای اولیه بازاریابی دیجیتال به ابزاری محبوب تبدیل شد. سپس تمرکز به موتورهای جستجویی مانند Netscape منتقل شد که به کسبوکارها امکان میداد با برچسبگذاری و استفاده از کلمات کلیدی، جلب توجه کنند. توسعه پلتفرمهای اجتماعی مانند فیسبوک نیز این امکان را فراهم کرد که شرکتها دادههای کاربران را دنبال کنند و پیامهای خود را به مخاطبان بسیار خاص ارائه دهند.
گوشیهای هوشمند و سایر دستگاههای قابل حمل اکنون این امکان را برای شرکتها فراهم میکنند که محصولات و خدمات خود را به مصرفکنندگان در هر مکانی که هستند، بازاریابی کنند. مطالعهای از مرکز تحقیقات پیو در سال 2022 نشان داد که 76% از بزرگسالان آمریکایی از طریق گوشیهای خود خریدهای آنلاین انجام دادهاند.
انواع کانالهای بازاریابی دیجیتال
کانالهای بازاریابی دیجیتال از دهه 1990 تکامل یافتهاند و همچنان در حال توسعه هستند.
در اینجا هشت مورد از رایجترین کانالهای مورد استفاده در حال حاضر آورده شده است.
بازاریابی وبسایت
شرکتها اغلب از وبسایت خود به عنوان نقطه مرکزی فعالیتهای بازاریابی دیجیتال استفاده میکنند. موثرترین وبسایتها برند و محصولات و خدمات آن را به روشی واضح و بهیادماندنی نمایش میدهند. یک وبسایت امروزی باید سریع بارگذاری شود، با موبایل سازگار باشد و استفاده از آن آسان باشد.
تبلیغات پرداخت به ازای کلیک
تبلیغات پرداخت به ازای کلیک (PPC) به بازاریابان این امکان را میدهد که از طریق تبلیغات پولی به مخاطبان در اخبار و سایر وبسایتها و پلتفرمهای دیجیتال دسترسی پیدا کنند.
بازاریابان میتوانند کمپینهای PPC را در گوگل، بینگ، لینکدین، ایکس (که قبلاً توییتر بود)، پینترست و فیسبوک راهاندازی کنند و تبلیغات خود را به افرادی که به جستجوی کلمات مرتبط با محصولات یا خدمات آنها پرداختهاند، نمایش دهند.
این کمپینها میتوانند کاربران را بر اساس ویژگیهای جمعیتشناختی (مانند سن یا جنسیت) یا علایق خاص یا مکان آنها تقسیمبندی کنند. خدمات پرکاربرد برای PPC شامل تبلیغات گوگل و تبلیغات فیسبوک است.
بازاریابی محتوا
هدف بازاریابی محتوا رسیدن به مشتریان بالقوه از طریق استفاده از محتوای نوشتاری، تصویری یا ویدئویی است که به آنها علاقهمند است. این محتوا معمولاً در وبسایت منتشر میشود و سپس از طریق رسانههای اجتماعی، بازاریابی ایمیلی، بهینهسازی موتور جستجو یا حتی کمپینهای پرداخت به ازای کلیک ترویج میشود. بازاریابی محتوا تلاش میکند تا ظریفتر از تبلیغات باشد و محصول یا خدماتی که حامی آن قصد بازاریابی دارد ممکن است به طور واضح برجسته نشود.
ایمیلی
بازاریابی ایمیلی هنوز یکی از موثرترین کانالهای بازاریابی دیجیتال است، اگرچه بسیاری از مردم آن را با هرزنامه مرتبط میدانند و چنین پیامهایی را به همان شیوه میبینند. بسیاری از بازاریابان دیجیتال از سایر کانالهای بازاریابی دیجیتال خود برای جمعآوری اسامی برای فهرستهای ایمیلی خود استفاده میکنند. سپس از طریق بازاریابی ایمیلی، تلاش میکنند تا این سرنخها را به مشتری تبدیل کنند.
بازاریابی رسانههای اجتماعی
هدف اصلی یک کمپین بازاریابی رسانههای اجتماعی، ساخت آگاهی از برند و ایجاد اعتماد است. هرچه بیشتر وارد بازاریابی رسانههای اجتماعی شوید، میتوانید از آن برای بهدستآوردن سرنخ و به عنوان یک کانال بازاریابی یا فروش مستقیم استفاده کنید. پستها و توییتهای تبلیغاتی دو نمونه از بازاریابی رسانههای اجتماعی هستند.
بازاریابی وابسته
بازاریابی وابسته یکی از قدیمیترین اشکال بازاریابی است و دنیای دیجیتال به آن زندگی تازهای داده است. در بازاریابی وابسته، شرکتها و “تأثیرگذاران” فردی محصولات شرکت دیگری را تبلیغ میکنند و هر بار که فروشی انجام میشود یا سرنخ جدیدی به فهرست آنها اضافه میشود، کمیسیون دریافت میکنند. بسیاری از شرکتهای معروف، از جمله آمازون، برنامههای وابستهای دارند که میلیونها دلار به وابستههایی که به فروش محصولاتشان کمک میکنند پرداخت میکنند.
بازاریابی ویدئویی
بسیاری از کاربران اینترنت قبل از تصمیمگیری برای خرید، به سایتهایی مانند یوتیوب مراجعه میکنند تا نحوه انجام کاری را یاد بگیرند، نقدی بخوانند یا فقط استراحت کنند. بازاریابان میتوانند از هر یک از چندین پلتفرم بازاریابی ویدئویی، از جمله ویدیوهای فیسبوک، اینستاگرام و تیکتاک، برای راهاندازی کمپین بازاریابی ویدئویی استفاده کنند. شرکتها با ترکیب ویدیو با SEO، بازاریابی محتوا و کمپینهای وسیعتر بازاریابی رسانههای اجتماعی بیشترین موفقیت را در این زمینه مییابند.
پیامک
شرکتها همچنین از پیامکها (که به طور رسمی به آنها SMS یا سرویس پیام کوتاه گفته میشود) برای ارسال اطلاعات در مورد محصولات و تبلیغات جدید خود استفاده میکنند. سازمانهای غیرانتفاعی و کاندیداهای سیاسی نیز از پیامک برای تبلیغ خود و درخواست کمکهای مالی استفاده میکنند. امروزه بسیاری از کمپینهای بازاریابی این امکان را فراهم میکنند که مصرفکنندگان از طریق یک پیامک ساده پرداخت یا اهدا کنند.
شاخصهای کلیدی عملکرد (KPI) در بازاریابی دیجیتال
بازاریابان دیجیتال از شاخصهای کلیدی عملکرد (KPI) مشابه بازاریابان سنتی استفاده میکنند. KPIها به آنها این امکان را میدهند که عملکرد بلندمدت فعالیتهای بازاریابی خود را اندازهگیری کنند و آنها را با تلاشهای رقبای خود مقایسه کنند.
در زیر برخی از رایجترین KPIهایی که بازاریابان میتوانند برای ارزیابی عملکرد خود استفاده کنند آمده است:
- نرخ کلیک (Click-through rate): این KPI معمولاً برای اندازهگیری اثربخشی تبلیغات آنلاین استفاده میشود، با شمارش تعداد افرادی که روی یک تبلیغ خاص کلیک کردهاند به عنوان درصدی از همه افرادی که ممکن است آن را دیده باشند.
- نرخ تبدیل (Conversion rate): نرخ تبدیل فراتر از نرخ کلیک میرود تا درصد افرادی که اقدام مورد نظر، مانند خرید، انجام دادهاند را با کل مخاطبانی که تبلیغ یا ترویج خاصی را دیدهاند، مقایسه کند.
- ترافیک رسانههای اجتماعی (Social media traffic): این معیار تعداد افرادی را که با پروفایلهای رسانه اجتماعی یک شرکت تعامل دارند، پیگیری میکند. این شامل لایکها، فالوها، بازدیدها، اشتراکگذاریها و/یا سایر اقدامات قابل اندازهگیری است.
- ترافیک وبسایت (Website traffic): این معیار تعداد افرادی را که در یک بازه زمانی مشخص به وبسایت یک شرکت مراجعه میکنند، پیگیری میکند. این میتواند به شرکتها کمک کند تا ارزیابی کنند که تلاشهای بازاریابی آنها چقدر موثر بودهاند در جذب مصرفکنندگان به سایتشان.
چالشهای بازاریابی دیجیتال
دنیای دیجیتال چالشهای خاصی را برای بازاریابان ایجاد میکند. برای مثال، کانالهای دیجیتال به سرعت گسترش مییابند و بازاریابان باید با آنها همگام شوند و کشف کنند که چگونه از آنها به طور مؤثر استفاده کنند. همچنین ممکن است بازاریابان با تحلیل و استفاده مؤثر از حجم عظیمی از دادهها که از طریق این پلتفرمها بهدست میآورند، مواجه شوند.
ممکن است مهمترین نکته این باشد که مصرفکنندگان به طور فزایندهای با تبلیغات دیجیتال و دیگر حواسپرتیها غرق شدهاند، که این باعث میشود توجه آنها را جذب کردن هر روز سختتر شود.
آژانس بازاریابی دیجیتال چیست؟
آژانس بازاریابی دیجیتال شرکتی است که به طور انحصاری در بازاریابی به مصرفکنندگان یا کسبوکارها از طریق کانالهای دیجیتال فعالیت میکند. این شامل ایجاد و راهاندازی کمپینها برای مشتریان از طریق رسانههای اجتماعی، تبلیغات پرداخت به ازای کلیک، ویدئوها، و وبسایتهای سفارشی و سایر روشها میشود.
SEO در بازاریابی دیجیتال چیست؟
بهینهسازی موتور جستجو (SEO) به مجموعهای از تکنیکها گفته میشود که شرکتها به منظور افزایش ترافیک سایت خود و ارتقاء جایگاه آن در نتایج جستجو از آنها استفاده میکنند. هرچه یک سایت در صفحه نتایج جستجو بالاتر قرار گیرد، احتمال اینکه مصرفکنندگان آن را ببینند و ممکن است روی آن کلیک کنند بیشتر میشود.
بازاریابی اینترنتی چیست؟
از نظر فنی، بازاریابی اینترنتی بازاریابی است که تنها در اینترنت انجام میشود. بنابراین، این یک زیرمجموعه از بازاریابی دیجیتال است که میتواند از پلتفرمهای دیجیتال مختلف، از جمله اینترنت، برای رسیدن به مخاطب هدف استفاده کند.
چگونه میتوان یک بازاریاب دیجیتال شد؟
بازاریابان دیجیتال به مهارتهای قوی در نوشتن و رسانههای اجتماعی نیاز دارند، همراه با درک خوب از تحلیل دادهها. برای بیشتر موقعیتهای بازاریابی دیجیتال داشتن مدرک کارشناسی ضروری است. ممکن است بخواهید دورههای بازاریابی دیجیتال بگذرانید یا در یک “بوت کمپ” دیجیتال شرکت کنید. علاوه بر این، انجام یک کارآموزی در حین تحصیل میتواند مفید باشد.
مدرک کارشناسی ارشد در بازاریابی دیجیتال ممکن است مفید باشد، اما ضروری محسوب نمیشود.
چه مهارتهایی در بازاریابی دیجیتال نیاز است؟
مهارتهای ارتباطی قوی برای موفقیت یک بازاریاب در روایت داستان یک شرکت یا محصول به مشتریان بالقوه ضروری است. مهارتهای تحلیل دادهها نیز برای درک اینکه یک کمپین بازاریابی چقدر مؤثر است و در کجا میتواند بهبود یابد، مهم هستند. در نهایت، مهارتهای رسانههای اجتماعی نیز یکی از نیازهای اساسی است.
تعصب ضمنی در بازاریابی دیجیتال چیست؟
تعصب ضمنی، که به آن تعصب ناخودآگاه نیز گفته میشود، به پیامهایی اشاره دارد که به طور غیر عمدی کلیشههای منفی یا نگرشهای تحقیرآمیز نسبت به گروههای خاص را منتقل میکنند.
در سالهای اخیر، این موضوع توجه ویژهای در زمینههای تبلیغات و بازاریابی جلب کرده است.
در بازاریابی دیجیتال، این ممکن است در چیزی به سادگی انتخاب تصاویر استوک برای یک کمپین بازاریابی نمایان شود.
برای مثال، بدون اینکه حتی به آن فکر کنند، شرکتها ممکن است تصاویری از افراد سفیدپوست و هتروسکشوال فقط استفاده کنند و افراد سیاهپوست، بومیان و دیگر افراد رنگینپوست، همراه با کسانی که انواع مختلف بدن و تواناییها را دارند، کنار بگذارند. در حالی که بازاریابان دیجیتال معمولاً از الگوریتمهای بهظاهر بیطرف برای کمک به طراحی کمپینهای خود استفاده میکنند، این الگوریتمها توسط انسانهایی ایجاد میشوند که ممکن است تعصبات ناخودآگاه خود را به آنها منتقل کنند.
نتیجهگیری
روشهایی که مردم در قرن 21 رسانهها را مصرف میکنند، باعث شده است که بازاریابان توجه بیشتری، و گاهی حتی انحصاری، به پلتفرمهای دیجیتال برای کمپینهای خود داشته باشند. در حالی که بازاریابی دیجیتال از بسیاری از همان تکنیکها استفاده میکند که بازاریابی سنتی از طریق چاپ، تلویزیون و رادیو به کار میبرد، همچنین مجموعهای از ابزارهای خاص خود را دارد که بازاریابان باید آنها را یاد بگیرند تا موفق شوند.
اگه میخوایی روش های جدید بازاریابی رو یاد بگیری پس بزن بریم اینجا 🙂
منبع:
What Is Digital Marketing? Types and Examples : دیجیتال مارکتینگ چیست؟ انواع و نمونه ها را در این صفحه بخوانید